Želite li Poslovati Internacionalno ili Možda Globalno?

Za početak moram reći kako postoje mentalne barijere kada uopće pomislimo da bi naš koncept mogao poslovati u zemljama diljem svijeta.

Kako je moguće da neki mali dućančić ili lokalni Hrvatski brand počne prodavati po Europi, Aziji, Africi, Južnoj Americi itd? Prvi uvjet je svakako srušiti sve mentalne barijere upravo to željeti i u to vjerovati.

Sljedeći uvjet je tako što se postavi franšizni sustav koji omogućuje internacionalno širenje bez kapitalnih ulaganja. Iz vlastitog iskustva ću podijeliti nekoliko tipičnih scenarija koji omogućuju izlazak franšiznog branda na globalna tržišta.

Internacionalno sirenje fransize

Za početak, iskoristite turizam

Hrvatska ima turističku sezonu koju doslovno možete gledati kao veliki hub gdje se naiđu ljudi iz cijeloga svijeta, a vi im možete pokazati svoj koncept.

Surf’n’Fries trenutno ima preko 20 franšizera u Hrvatskoj, doslovno svi su pozicionirani na obali i rade za vrijeme turističke sezone. Upravo zbog toga nam je pristiglo na stotine upita iz doslovno svih dijelova svijeta.

Dakle, paradigma je jednostavna, otvorite svoj koncept na dobroj lokaciji na obali, potencijalni franšizer dođe kao turist te vidi vas koncept, proba ga, svidi mu se, dobije ideju da bi tako sto moglo dobro funkcionirati i u njegovoj zemlji, kontaktira vas i voila! 

Potencijalno ste u internacionalnom poslu!

Hrvatska dijaspora ima ogromni potencijal

Iako se tijekom godina iz dijaspore ulilo nevjerojatno puno kapitala u rupu bez dna i mnogi su izgubili nevjerojatne količine novaca, dijaspora i dalje ima želje i volje investirati.

Ogroman broj upita za Surf’n’Fries pristigao je upravo od hrvatskih iseljenika koji su željni napraviti posao sa Hrvatskoj, ali se vise ne žele opeći. Franšiza je savršen poslovni model za takvo partnerstvo. S jedne strane postoji koncept koji je iz Hrvatske, s druge strane je potencijalni franšizer koji poznaje hrvatsku kulturu, ali poznaje i lokalno tržište u kojem radi. Zbog samo tih karakteristika već su vrlo velike šanse za dobro franšizno partnerstvo.

Franšizni brokeri/recruiteri

Školski pristup su franšizni brokeri koji konstantno traže nove i zanimljive koncepte za svoje klijente koji su voljni investirati u novi trendy brand.

Prednost rada sa franšiznim brokerima je u tome što donose provjerene potencijalne franšizere, ne gubi se vrijeme na podkapitalizirane, neiskusne i slične koji najčešće unište posao. Za uzvrat je potrebno platiti success, naravno, koji može biti pozamašan, ali to je i dalje bolja opcija nego gubiti vrijeme sa krivim franšizerima.

Također, vrlo bitno za znati je kako kvalitetni franšizni brokeri ne žele raditi sa loše posloženim franšiznim konceptima jer tako i oni gube na vlastitom kredibilitetu prema svojim klijentima-investitorima. Drugim riječima, budite sigurni kako je vas brand izvrsno posložen po pitanju poslovnog modela, franšizne dokumentacije, knjiga standarda i sl.

Fransizni brokeri

Moguća zamka

Postoji jedna mana, a to je da morate biti oprezni s kime radite, naime u svijetu franšiznih brokera postoji jako puno “šljama” koji će vam samo htjeti uzeti retainer fee i nakon toga nikad ništa odraditi za vas.

Franšizni sajmovi

Naravno, postoje i franšizni sajmovi u gotovo svim razvijenim zemljama. Na sajmovima franšizni brandovi izlazu svoje koncepte i poslovne modele, dok su posjetitelji najčešće osobe zainteresirane za kupnju franšize. 

U Europi jedan najkvalitetniji i najveći franšizni sajam odvija se u Parizu svake godine u 3. mjesecu, osobno bi preporučio da ga posjetite.

Osim navedenih, postoje još mnogi drugi scenariji gdje se dogodi da Vas franšizni brand dobije priliku postati internacionalan. Najbitnije je da ste spremni po pitanju poslovnog modela imati spreman odgovor kako koncipirati franšizu u stranoj zemlji (jednom kada vas netko pita), za sto vjerujem da mnogi od vas koji čitatelja ste već imali pokoji upit za otvoranje vašeg koncepta na nekom stranom tržištu. Odgovor je svakako kroz franšizu koja je postavljena kao win-win za jednu i drugu stranu.

Za kraj ću spomenuti samo jednu vrlo bitnu stvar, kada me pitanju kako ste uspjeli SnF prodati u toliko zemalja, moj odgovor je jednostavan, “Mi nismo prodali niti jednu franšizu, doslovno svi su je došli kupiti od nas.”

O autoru:

Andrija Čolak

Andrija Čolak je ugledno ime u svijetu franšiza s više od 15 godina iskustva u industriji. Kao osnivač prepoznatljive franšize Surf'n'Fries, Andrija je svoje bogato iskustvo pretočio u niz prestižnih nagrada, uključujući NextGen nagradu koju je dobio 2015. godine od International Franchise Association, te priznanje za Franšiznu osobu godine 2022. u okviru Franchise Brand Leader Award.

Kroz svoj blog na CFCG (Colak Franchise Consulting Group) stranici, Andrija deli dragocjena saznanja i stručne savjete, pružajući čitaocima uvid u tajne uspešnog franšiznog poslovanja. Svoje obrazovanje je obogatio studijem marketing menadžmenta i marketing strategije na - Douglas College i BCIT u Kanadi. Dobrodošli u svijet franšizinga s Andrijom Čolakom, stručnjakom koji je svojim radom oblikovao industriju.

CFCG

Prije tri godine u Hrvatskoj je osnovana i konzultantska kuća specijalizirana za franšizno poslovanje CFCG (Colak Franchise Consulting Group). Posao joj je pomaganje mikro, malim i srednje velikim poduzetnicima u pretvaranju tržišnih koncepata u franšizni model poslovanja. „Nakon desetak godina poslovanja u Surfs&Fries franšizi, tijekom kojega je bilo i pogrešnih koraka, odlučili smo svoja znanja i stečena iskustva podijeliti s drugima i pomoći im tako da ne ponove pogreške koje smo mi napravili”, kaže Andrija Čolak, osnivač konzultantske tvrtke CFCG. U posljednje četiri godine ta konzultantska kuća pomogla je u razvoju četrdesetak franšiznih koncepata u našoj zemlji.

Možda će ti se svidjeti

Nove objave